matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ostrosłup
Mała :
przekątna podstawy ostrosłupa prawidłowego czworokątnego ma długość d , zaś stosunek krawędzi bocznej do krawędzi podstawy jest równy 5:1. Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej.
10 wrz 18:40
dero2005:
dane: d,
l
5
=
a
1
d
√
2
a =
2
5
l = 5a =
d
√
2
2
7
H =
√
l
2
− (
d
2
)
2
=
√
(
5
2
d
√
2
)
2
− (
d
2
)
2
=
d
2
d
h
s
= p{H
2
+ (
a
2)
2
=
√
(
7
2
d)
2
+ (
√
2
4
d)
2
=
√
198
4
a
2
*H
7d
3
V =
=
3
12
d
2
P
c
= a
2
+ 2ah
s
=
(1 + 3
√
11
)
2
10 wrz 19:38