Nierownosci kwadratowe
Koksu: Rozwiaz nierownosc
x2−4|x|≥0
x2+6|x|<(lub rowne)
x2+2|x|<3
10 wrz 18:18
Koksu: pomoze ktos?
10 wrz 18:27
pigor: ..., no to np. :
3).
x2+2|x| < 3 ⇔ |x|
2+2|x|−3 < 0 ⇔ |x|
2−|x|+3|x|−3 < 0 ⇔
⇔ |x| (|x|−1)+3 (|x|−1) < 0 ⇔ (|x|−1) (|x|+3) < 0 ⇔ −3 < |x| < 1 ⇔
⇔ |x| >−3 i |x| < 1 ⇔ x∊R i −1 < x < 1 ⇔
x∊ (−1;1) . ...
10 wrz 18:37
Koksu: dzieki a mogl bys wytlumaczyc tak na szybko ja kto sie oblicza
10 wrz 18:40
pigor: ...,
1).
x2−4|x| ≥0 ⇔ |x|
2−4|x| ≥0 ⇔ |x| (|x|−4) ≥0 ⇔ |x|≤ 0 lub |x| ≥4 ⇔
⇔ x=0 lub x≤ −4 lub x ≥4 ⇔
x∊(−∞;−4> U {0} U <4;+∞) . ...

−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
a w 2) co masz po prawej stronie nierówności x
2+6|x| ≤
10 wrz 18:44
Koksu: 0
10 wrz 18:53
pigor: ..., to np. tak :
2).
x2+6|x| ≤ 0 ⇔ |x|
2+6|x|= 0 ⇔ |x| (|x|+6)= 0 ⇔ |x|= 0 ⇔
x=0 . ...

−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
i to by było tyle ode mnie na dzisiaj , reszta należy do Ciebie , niestety
10 wrz 18:59