






!
JAK USUNĄĆ NIEWYMIERNOŚĆ Z MIANOWNIKA ?
3√7 8−√2
a) −−−−−−−−−−− b) −−−−−−−−−−−−−−
2√3 5√2
BO MI TO WYCHODZI TAK:
3√7 √3 3√21 3√21 √21
a) −−−−−−−−−− * −−−−−−−−−−− = −−−−−−−−−−− = −−−−−−−−−−−− = −−−−−−−
2√3 √3 2 * 3 6 2
8−√2 √2 8√2 − 2 8√2 − 2 4√2 − 2
b) −−−−−−−−−− * −−−−−−−−−−−− = −−−−−−−−−−−−−− = −−−−−−−−−−−−−− = −−−−−−−−−−−−−
5√2 √2 5 * 2 10 5
A W PODRĘCZNIKU SĄ TAKIE WYNIKI:
√21 4√2 − 1
a) −−−−−−−−−−−−−−− b) −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
3 5
| 8√2 − 2 | 2 * (4√2 − 1) | 4√2 − 1 | |||
= | = | ||||
| 10 | 10 | 5 |