matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Planimetria
julka:
Obwód prostokąta ma długość 30 cm. Oblicz pole tego prostokąta wiedząc, że jeden bok jest trzy razy dłuższy od drugiego.
10 wrz 17:51
irena_1:
2a+2b=30 a+b=15 b=3a a+3a=15 4a=15
15
a=
cm
4
45
b=
cm
4
15
45
675
P=
*
=
cm
2
=42,1875cm
2
4
4
16
10 wrz 17:56