Zadania ze statystyki
Vval: 1. Dany jest szereg szczegółowy 4, a, a, b, b, b, 8, 8, 8, 8, 8, 9. Znajdź liczby a i b
wiedząc, że ich średnia to 7 oraz wyznacz dominantę.
a + b/ 2 = 7 //*2
a+b = 14
Jest to szereg szczegółowy wiec a≥4 i b≤8 oraz a≤b
wobec tego a=6 a b=8
dominantą jest liczba 8
2. Dany jest szereg szczegółowy 1,1,a,a,a,b,b,b,10. Znajdź liczby a i b wiedząc ze ich średnia
to 3 a mediana jest równa 2.
Skoro Mediana = 2 to a również jest równe 2.
Wobec tego 2 + b / 2= 3
2 + b =6
b=4
3. Dany jest szereg szczegółowy a,a,a,a,a,5,5,5,5,5. Znajdź a wiedząc ze M=3
Mediana to średnia arytmetyczna a i 5 wiec a + 5 /2 = 3
a+5=6
a=1
4. W 5 − osobowym zespole średnia wieku trzech pan wynosi 26 lat a średnia wieku dwóch panów 36
lat. Jaka jest średnia wieku wszystkich osób?
a+b+c/3=26
a+b+c=78
d+e/2 = 36
d+e= 72
a+b+c+d+e/5 = 78 + 72 / 5 = 150/5 = 30
Średnia wieku wszystkich osób wynosi 30 lat.
Prawdę mówiąc nie znoszę tego działu. Nie wiem czy podane przeze mnie rozwiązania są kompletną
bzdurą i powinnam sobie dać spokój czy może jakimś cudem sie zgadzają. Proszę o sprawdzenie.
10 wrz 17:50