| π | π | |||
tg(x+ | )=−1, korzystając z wykresu funkcji f(X)=tg(x+ | ) | ||
| 6 | 6 |
| π | ||
tg z = − 1 ⇔ z = − | + k*π | |
| 4 |
| π | ||
tg( x + | ) = − 1 | |
| 6 |
| π | π | |||
tg( x + | ) = tg [ − | + k*π] | ||
| 6 | 4 |
| π | π | |||
x + | = − | + k*π | ||
| 6 | 4 |
| π | π | |||
x = − | − | + k*π | ||
| 4 | 6 |
| 5 | ||
x = − | π + k*π, gdzie k jest dowolną liczbą całkowitą | |
| 12 |
| π | ||
tg z = − 1 ⇔ z = − | + k*π | |
| 4 |
| π | ||
tg( x + | ) = − 1 | |
| 6 |
| π | π | |||
tg( x + | ) = tg [ − | + k*π] | ||
| 6 | 4 |
| π | π | |||
x + | = − | + k*π | ||
| 6 | 4 |
| π | π | |||
x = − | − | + k*π | ||
| 4 | 6 |
| 5 | ||
x = − | π + k*π, gdzie k jest dowolną liczbą całkowitą | |
| 12 |