rozwiąż równania
Patrycja: a) 16x+1−42x+1−24x−1−23*23=0
b) 4 √x −
10 wrz 17:15
irena_1:
a)
4
2x=16
16
x=16
x=1
b)

?
10 wrz 17:28
Patrycja: a moge wiedziec co dokładnie zrobiłaś? bo troche tego nie rozumiem
10 wrz 17:30
anczysko: jak widzisz koleżanka doprowadziła do takiej postaci liczby że mozesz przed nawias wyciągnac
sobie 42x− to co w nawiasnie zostało dodajesz do siebie stąd ten ułamek który mozesz
pomnozyc przez liczbę po prawej str końcówka chyba jasna?
10 wrz 17:51
irena_1:
A czego nie wiesz?
Na przykład;
162+1=16*16x=16*(42)x=16*42x
10 wrz 17:53
Patrycja: dzieki
10 wrz 17:55