Zadamia maturalne z archiwum
AS:
Zadania maturalne (archiwalne)
Zad. 1
Suma wyrazów postępu geometrycznego nieskończenie malejącego
równa się 2,a suma sześcianów tych wyrazów wynosi 24.
Znaleźć ten postęp.
Zad. 2
Na przedłużeniu średnicy AB koła o promieniu R obrano punkt C
w odległości R od koła.Przez punkt E średnicy AB poprowadzono
cięciwę DF prostopadłą do tej średnicy.Oznaczając długość DE
przez y,a długość CE przez x,zbadać zmienność y w zależności od x.
Zad. 3
Znaleźć równanie miejsca geometrycznego środków kół,które są styczne
do koła x2 + y2 = 9 oraz przechodzącą przez stały punkt P(4,0)
Zad. 4
Punkty przecięcia się krzywej 16 *x2 + 25*y2 = 400 z prostą
2*x + 5*y = 10 połączyć ze środkiem tej krzywej i obliczyć pole
oraz kąty utworzonego trójkąta.
Zad.5 (1950 r)
Pojemność kotła w kształcie walca z góry otwartego ma wynosić
1000 litrów.Jakie mają byc wymiary tego kotła by na jego wykonanie
wyszło jak najmniej blachy? Wyznaczyć stosunek średnicy podstawy
do wysokości walca.Ile dcm2 blachy użyto na jego wykonanie?
10 wrz 16:56
10 wrz 17:51
AS: Podaję odpowiedzi do wszystkich zadań.
1. a =3 , q = −0.5
2. y =
√−x2 + 42*x − 32 , ymax dla x = 2*R
3. 28*(x − 2)
2 − 36*y
2 = 63
4. S = 8 , 21
o 48' , 132
o 9' , 26
o 3'
| | 10 | |
5. x = y = |
| = 6.828 ; 2:1 ; 439.4 |
| | 3√π | |
10 wrz 18:36
ZKS:
W 5 też mi wyszło jak podałeś. Pomęczę się jeszcze z zadaniem 4.
10 wrz 18:44
AS: Zadania które podałem (1−4) były na maturze w latach 1925−1935.
10 wrz 18:51
ZKS:
AS skąd masz takie zbiory z zadaniami maturalnymi z tamtych lat?
10 wrz 19:03
AS: Około 1948 r ukazał się Zbiór zadań maturalnych zebranych przez
prof.Krawczyka wydrukowany powielaczem.
10 wrz 19:11
ZKS:
Dziękuję za odpowiedź. To jesteś szczęśliwym posiadaczem tego zbioru.
10 wrz 19:24