Rozwiązać metodą Gaussa następujące układy równań:
Dzikuniii: Rozwiązać metodą Gaussa następujące układy równań:
| | ⎧ | x−2y+z+t=1 | |
| a) | ⎨ | x−2y+z−t=−1 |
|
| | ⎩ | x−2y+z+5t=5 | |
| | ⎧ | 3x−2y+5z+4t=2 | |
| b) | ⎨ | 6x−4y+4z+3t=3 |
|
| | ⎩ | 9x−6y+3z+2t=4 | |
a |1 −2 1 1| 1|
|1 −2 1 −1|−1|
|1 −2 1 5| 5|
w2−w1
|1 −2 1 1| 1|
|0 0 0 −2|−2|
|1 −2 1 5| 5|
zamieniam w2 z w3 miejscami
|1 −2 1 1| 1|
|1 −2 1 5| 5|
|0 0 0 −2|−2|
tutaj w podpunkcie a się zatrzymałem a w punkcie b nie wiem jak ruszyć bo w w1 zamiast przy x=1
to x=0. Proszę o w miarę szybką pomoc.