Indukcja mamtematyczna
Kuba: | | n(n+1)(2n+1) | |
12+22+32+...+n2= |
| |
| | 6 | |
1) n=1
2) n=k
3) n=k+1
Metodą indukcji mat. wykzać, że dla każdej liczby naturalnej dodatniej n zachodzi równość. Niby
to umiem do pewnego momentu rozwiązać ale dalej już klapa.. pomocy
10 wrz 15:27
asdf: do którego momentu?
10 wrz 15:35
Kuba: chwila napisze całe i pokaże
10 wrz 15:40
Kuba: dokładnie mi chodzi o to:
| | (k+1)(2k2+7k+6) | | (k+1)2(k+1,5)(k+2) | |
w pewnym momencie jest taki zapis: |
| = |
| |
| | 6 | | 6 | |
skąd sie biorą te dwa nawiasy w mianowniku 2(k+1,5)(k+2)

czy to z obliczenia pierwiastków z delty z odwrotnymi znakami bo tylko tak mi wychodzi
10 wrz 15:46
asdf: no tak

2(k+1.5) = (2k + 3) = ( 2(k+1) + 1)
10 wrz 16:16
asdf: i Ci wychodzi:
dla n = n:
n(n+1)(2n+1)
dla n = n+1:
(n+1)(n+1+1)(2(n+1)+1)
10 wrz 16:17
Kuba: czyli po prostu delta
10 wrz 16:45
asdf: tak
10 wrz 16:49
Kuba: ok dzieki wielkie
10 wrz 17:10