bryła powstająca z obrotu trójkąta
dem: Trójkąt prostokątny o obwodzie 24 i przeciwprostokątnej 10, obraca się wokół niej. Oblicz pole
powierzchni całkowitej otrzymanej bryły.
10 wrz 15:24
pigor: ..., niech
a,b, h − dł. przyprostokątnych i wysokości względem
przeciwprostokątnej, to z warunków zadania :
Pc= πha+πhb=
πh(a+b)=?,
ale a+b+10=24 i a
2+b
2=10
2 ⇔ (*)
a+b=14 i (a+b)
2−2ab=100 ⇒
⇒ 14
2−2ab=100 ⇔ ab= 196−100 ⇔ ab=96 , a stąd i z porównania pola Δ
12*10h=
12ab i ab=96 ⇒ 10h= 96 ⇔
h= 9,6 , więc stąd i z (*) :
Pc= π*9,6*14 =
134,4π − szukane
pole powierzchni całkowitej bryły . ...
10 wrz 15:43