Janek191:
Niech
b = I AC I , a = I BC I , c = I AB I , x = I BD I
Z tw. Pitagorasa mamy
b
2 = 3
2 + 4
2 = 9 + 16 = 25
b =
√25 = 5
===========
3*x = 4
2 = 16
−−−−−−−−−
| | 16 | | 1 | | 1 | |
c = 3 + x = 3 + |
| = 3 + 5 |
| = 8 |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
========================================
| | 16 | | 256 | | 144 | | 256 | | 400 | |
a2 = 42 + x2 = 16 + ( |
| )2 = 16 + |
| = |
| + |
| = |
| |
| | 3 | | 9 | | 9 | | 9 | | 9 | |
| | 400 | | 20 | | 2 | |
a = √ |
| = |
| = 6 |
| |
| | 9 | | 3 | | 3 | |
========================
Obwód
| | 2 | | 1 | |
L = a + b + c = 6 |
| + 5 + 8 |
| = 20 |
| | 3 | | 3 | |
===================================