Algorytm
Antek : Witam.
jesli mam np √8−2√15 to potrafie wyliczyc ze bedzie to |(√3−√5)|
Natomiast klopot pojawia sie gdy nalezy wyznaczyc cos takiego ale z pierwiastka stopnia
trzeciego
np 3√8−2√15. Jak to zapisac w postaci (a−b)3
Ogolnie wiem ze nalezy skorzystac ze wzoru albo (a+b)3 lub (a−b)3 w tym przypadku
czy moze ktos z forumowiczow zna algorytm obliczania takiej postaci . dziekuje
10 wrz 12:35
ZKS:
Ale ten przykład co podałeś chyba nie da się doprowadzić do postaci (a − b)3.
Podaj jakiś konkretny przykład.
10 wrz 12:53
Antek : Witaj.
Tak myslalem ze nie bedzie bo napisalem go dla przykladu .
Chodzi mi o to czy jest jakis sprytny sposob na obliczenie tej postaci .
Znalazlem link w ktorym pokazales sposob jak obliczac wlasnie postac ale kwadrat sumy
.Prowadziles wtedy dyskusje z Gustlikiem
Wiec moze znasz sposob na ta postac?
10 wrz 13:07
Antek : Mam taki 3√38+17√5
10 wrz 13:17
ZKS:
Nie lubię schematów ale co do zwinięcia do postaci (a ± b)3 trzeba być spostrzegawczym
nie słyszałem raczej o jakiś wzorach gotowych jak dla stopnia drugiego. Mam książkę
"Tablice matematyczno − fizyczne czterocyfrowe" z roku 1964 i tam jest parę ciekawych wzorów
ale na stopnia 3 nie widziałem.
10 wrz 13:20
ZKS:
(a + b)3 = a3 + 3a2b + 3ab2 + b3
zakładamy że b jest liczbą niewymierną
a3 + 3ab2 = 38
3a2b + b3 = 17√5 ⇒ b = √5
3a2 + 5 = 17
3a2 = 12
a2 = 4 ⇒ a = ±2
dla a = −2
−8 − 3 * 2 * 5 = 38 mamy sprzeczność
dla a = 2 mamy
8 + 3 * 2 * 5 = 38
38 = 38 prawda
tak więc
3√38 + 17√5 = 2 + √5.
Nie sądzę aby to był znakomity sposób dla każdego podpunktu. Ale tak troszkę można się
wspomagać.
10 wrz 13:26
Antek : Dobrze. Zobacze czy mam jeszcze te tablice . Jak nie to zamowie
A jak bys ten przyklad zwinal do tego wzoru ? Prosze o odpowiedz jesli to nie bedzie dla Ciebie
klopot
10 wrz 13:27
Antek : Dopiero zawuwazylem Twoj wpis.
Dziekuje bardzo za odpowiedz. . Po pracy zaraz go przeanalizuje . Jeszce raz dziekuje
10 wrz 13:29
ZKS:
Im więcej przykładów przetrenujesz tym szybciej będziesz dostrzegał te wzory skróconego
mnożenia.
10 wrz 13:30
ZKS:
Nie ma za co proszę bardzo. Jeszcze polecałbym abyś popytał tych którzy te wzory widzą
z miejsca
ICSP albo
Eta mają takie zdolności.
10 wrz 13:33
Antek : ZKS moze spojrza do tego linka i doradza
10 wrz 13:35
Antek : Tylko za na
Ete coraz trudniej trafic na forum bo np wczoraj byla
mimi
Jesli dzisiaj bedzie
daisy to ta z Klubu przyjacoil myszki Miki (bo moja wnuczka to
oglada ) to bede wiedzial ze to ona

.
NO a teraz do pracy czas spadac . Jeszce raz dziekuje i pozdrawiam

Pozdrawiam rowniez
Ete
10 wrz 13:40
ZKS:
Jest chyba teraz
Trivial to on też może doradzić.
10 wrz 13:41
ZKS:
Na zdrowie i również pozdrawiam.
Eta lubi się czasem ukrywać.
10 wrz 13:46
pigor: ..., lub np. tak :
szukam
?=3√38+17√5=
a+b√5 /
3 ⇔ 38+17
√5= (a+b
√5)
3 ⇔
⇔ 38+17
√5= a
3+3a
2b
√5+3ab
2*5+b
3√53 ⇔
⇔ 38+17
√5= a
3+3a
2b
√5+15ab
2+5b
3√5 ⇔
⇔ 38+17
√5= a
3+15ab
2+(3a
2b+5b
3)
√5 ⇔ (*) a
3+15ab
2= 38 i 3a
2b+5b
3=17 ⇔
⇔
a=2 i
b=1 przez nie takie znowu trudne rozumowanie dlaczego takie, a nie
inne wartości a,b spełniają układ (koniunkcję) równań (*) ...
10 wrz 15:24
Antek : Dziekuje jeszcze raz
Jutro biore sie za rozwiazywanie przykladow
10 wrz 22:56