matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
logarytmy
zadanie:
Niech a=log
x
y oraz b=log
y
x. Czy nierównosc log
a
b≤log
b
a jest prawdziwa, jezeli x=3, y =7 ? 0<log
7
3<1 1<log
3
7<2 log
a
b={1}{log
b
a}
1
≤ log
l
o
g
7
3(log
3
7)
log
l
o
g
7
3(log
3
7)
funkcja log
l
o
g
7
3(log
3
7) jest malejaca oraz jej wartosc jest ujemna dalej nie wiem co zrobic?
10 wrz 12:17
ZKS:
log
log
7
3
(log
3
7) = c ⇒ log
3
7 = log
c
7
3 ⇒ c = −1 log
log
3
7
(log
7
3) = d ⇒ log
7
3 = log
d
3
7 ⇒ d = −1
10 wrz 13:13
zadanie:
dziekuje
10 wrz 15:23
zadanie:
ale dlaczego c=−1? (log
7
3)
c
=log
3
7
1
log
3
7=
log
7
3
a jak do tego dojsc?
10 wrz 15:33
zadanie:
albo inaczej
1
log
7
3=
log
3
7
1
(
)
c
=log
3
7
log
3
7
1
1
(
)
c
=(log
3
7)
−
1
, bo (log
3
7)
−
1
=
czyli c=−1 dobrze?
log
3
7
log
3
7
10 wrz 15:45
zadanie:
?
10 wrz 16:54
zadanie:
?
10 wrz 19:02
ZKS:
10 wrz 19:22
zadanie:
dziekuje
10 wrz 19:44