Witam czy ktoś mógłby rozwiązać poniższe zadania. W szczególności zależny mi na
mmm: Witam czy ktoś mógłby rozwiązać poniższe zadania. W szczególności zależny mi na rysunku równia.
Dane jest równanie z niewiadomą x: 1−x2 / |x+1| = m − 3 , gdzie m jest parametrem, m należy do
ℛ
a) Przeprowadź dyskusje liczby rozwiązań równania w zależności od wartości parametru m.
b) Rozwiąż to równanie w przypadku, gdy m = 0
10 wrz 12:01
PW:
| | (1−x)(1+x) | |
f(x) = |
| , x≠−1 |
| | |x+1| | |
| | (1−x)(1+x) | |
f(x) = |
| =1−x, dla x>−1 |
| | x+1 | |
| | (1−x)(1+x) | |
f(x) = |
| =x−1, dla <−1 |
| | −(x+1) | |
Narysować i na tym samym rysunku funkcję g(x)=m−3 (funkcja stała dla ustalonego przykładowego
m).
Dyskusja:
− Dla jakiego m wykresy f i g nie mają punktu wspólnego? Kiedy maja dwa, a kiedy jeden punkt
wspólny?
10 wrz 12:26