Równianie z pierwiastkiem
Kamil: 3√x2 + y2−1=6−4(x2+y2)
Jak to rozwiązać?
W jaki sposób pozbyć sie tego pierwiastka?
10 wrz 10:43
use: Spróbuj tak;
podstaw za (x
2+y
2) jakąs zminną pomocniczą przykładow r a dostaniesz
3
√r−1=6−4r
3
√r=7−4r /(...)
2
9r=49−56r+16r
2
16r
2−65r+49=0 itd pozniej uklad rownań sobie ułożysz i powinno byc ok
10 wrz 11:21
pigor: ..., lub po prostu np. tak :
3√x62+y2−1= 6−4(x2+y2) ⇔ 4(
√x2+y2)
2+3
√x2+y2−7=0 ⇔
√x2+y2= 1 ⇔
⇔ x
2+y
2=1 ⇔
(x,y) − zbiór punktów
okręgu ośrodku w (0,0) i promieniu 1 . ...
10 wrz 12:08