liczby
zadanie: | | NWW(m, n) | |
Czy istnieja takie liczby całkowite dodatnie m, n, ze liczba |
| jest rowna |
| | NWD(m, n) | |
wiem, ze jest wzor m*n=NWD(m, n)*NWW(m, n)
10 wrz 10:36
zadanie: ?
10 wrz 15:35
Vax: | | 9! | |
Tak, wystarczy przyjąć n = 1 , m = |
| . |
| | 10 | |
10 wrz 16:13
zadanie: a da sie to zrobic przeksztalcajac to wyrazenie jakos?
10 wrz 16:23
Vax: A po co ?
10 wrz 16:24
zadanie: tutaj tak samo n=1?
10 wrz 16:38
Vax: W podpunkcie c można tak samo, w b i d nie, spróbuj samemu się zastanowić czemu.
10 wrz 17:17
zadanie: w podpunkcie c wyjdzie liczba calkowita natomiast w b i d nie bedzie to liczba calkowita o to
chodzilo?
10 wrz 17:45
zadanie: czyli
a) tak b) nie c)tak d) nie
10 wrz 17:46
Vax: Tak będzie, ale musisz to udowodnić. To, że w b,d nie działa n=1 nie oznacza, że jakieś inne
nie działa
10 wrz 18:01
zadanie: ale za bardzo nie wiem jak udowodnic
| | 14! | |
a jak wykazac, ze liczba |
| jest calkowita bo ja to obliczylem na kalkulatorze |
| | 15 | |
musi dzielic sie przez 15 czyli 3*5 przez 5 jest podzielna bo na koncu liczby 14! jest zero a
przez 3? nic nie wiem o sumie jej cyfr?
10 wrz 19:27
Vax:
3 | 14! z definicji silni. 14! = 1*2*3*..*14, jednym z czynników jest 3 więc dzieli się przez
3.
| | 12! | |
Weźmy np b) czyli |
| . Załóżmy nie wprost, że dla pewnych m,n mamy: |
| | 13 | |
| 12! | | NWW(m,n) | |
| = |
| ⇔ 13 NWW(m,n) = 12! NWD(m,n) |
| 13 | | NWD(m,n) | |
No ale to już jest sprzeczność, bo popatrzmy na rozkład obu stron na czynniki pierwsze, a
dokładnie na wykładnik obu stron przy 13. Niech największą potęgą 13 dzielącą m będzie x
(czyli 13
x | m oraz 13
x+1 nie dzieli m), oraz tak samo niech największą potęgą 13 dzielącą
n będzie y. Wówczas po lewej stronie wykładnik 13 wynosi 1 + max(x,y), a po lewej stronie
wynosi min(x,y). Więc musiałoby być 1 + max(x,y) = min(x,y) a to jest sprzeczność, bo max(x,y)
≥ min(x,y), więc jakby tak było to 1 + max(x,y) = min(x,y) ≤ max(x,y) ⇔ 1 ≤ 0 sprzeczność.
10 wrz 19:32
zadanie: dziekuje
10 wrz 20:01