Proste zadanie z trygonometrii
...: Proste zadanie z trygonometrii
udowodnij że sinα<1 dla dowolnego kąta ostrego α
rozkładałam 1 na sin
2 α + cos
2 α i nic. jakaś totalna blokada
10 wrz 09:03
wredulus_pospolitus:
1 = sin2x + cos2x
cos2x ≥ 0 ... ponieważ każda liczba podniesiona do kwadratu jest liczba nieujemną
stąd:
1 ≥ sin2x
koniec zadania
10 wrz 09:18
wredulus_pospolitus:
albo ładniej:
1 ≥ 1 − cos2x = sin2x => 1 ≥ sin2x => √1 ≥ √sin2x => 1 ≥ |sinx| => 1 ≥ sinx
10 wrz 09:19
...: ok dzięki
10 wrz 09:29
PW: Chyba idzie tu o najprostsze spostrzeżenie − z definicji sinus kąta ostrego jest ułamkiem
w którym a oznacza długość przyprostokątnej, zaś c − długość przeciwprostokątnej.
Przeciwprostokatna jest dłuższa, więc ułamek jest mniejszy od 1.
10 wrz 09:43
5-latek : wiesz co to jest okrag jednostkowy (inaczej kolo trygonometryczne ) ?
Kolo trygonometryczne pozwala nam nakreslic taki odcinek ze jego liczba jednostek miary rownac
sie bedzie odpowiedniej j funcji trygonometrycznej
Wobec tego narysuj ukllad wspolrzednych XOY
Przyjmij sobie jakis odcinek jednostkowy i teraz ze srodka ukladu zakresl okrag o promieniu
rownym temu odcinkowi jednostkowemu
Teraz w 1 cwiartce zakresl dowolny kat ( x) taki ze 1 jego ramieniem byla os OX a drugim
polprosta OM
Punkt przeciecia sie z okregiem polprostej OM oznacz jako B
Poprowadz z punktu B prostopadla do osi OX i oznacz punkt przeciecia z osie OX przez C
Wobec tego wspolrzedne punktu B rownaja sie y czyli BC=y
| | BC | | y | | y | |
Z okreslenia funkcji trygonometrycznych mamy sin(x)= |
| = |
| = |
| =y |
| | OB | | r | | 1 | |
Formulujemy wynik ten nastepujaco: Jezeli promirn dowolnego kata = jednosci r=1 to wartosc
sinusa tego kata rowna sie rzednej koncowego punktu promienia (punktu B)
Zauwaz tez ze BC maksymalnie tez moze rownac sie 1 dla kata 90 stopni i teraz wyciagaj
wnioski . ja bym to tak udowodnil .
10 wrz 09:55
5-latek : Pewnie za duza armate wyciagnalem w stosunku do poprzednich wpisow no ale ...
10 wrz 10:05
PW: Być może, zależy na jakim etapie jest pytający. Mógł jeszcze nie słyszeć o kole
trygonometrycznym − tak pomyślałem, bo pytał o sinus kata ostrego.
10 wrz 10:09