obliczenie v i pc graniastosłupa
wajdzik: Pomoże mi ktoś jeszcze przy obliczeniu objętości i pola pow. całkowitej graniastosłupa? Zadanie
na jakieś 5 minut.
10 wrz 00:59
ICSP: daj zadanie

Może ktoś zrobi
10 wrz 01:01
wajdzik: W graniastosłupie prawidłowym trójkątnym promień okręgu opisanego na podstawie jest równy R.
Przekątna ściany bocznej jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem α. OBlicz objętość i
pole pow. całkowitej graniastosłupa.
10 wrz 01:02
wajdzik:
| | 2h√3 | | | | 3R*√3 | |
a= |
| = |
| = |
| =√3R |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
10 wrz 01:03
wajdzik: a
2=d
2+d
2−2d
2cosα więc a=R
√3 jest 3R
2=2d
2(1−cosα)
| | 3 | | R2 | | √3 | | R | |
d2= |
| * |
| d= |
| * |
| |
| | 2 | | 1−cosα | | 2 | | | |
10 wrz 01:05
wajdzik: d
2=a
2+h
2
h
2=a
2−d
2
10 wrz 01:07
wajdzik: h*
10 wrz 01:07
wajdzik: Myślę, że do tego momentu jest ok, ale teraz mam problem:
| | √3 | | R | | √3 | | R | |
Liczę Pb=3R√3*R√3− |
| * |
| =9R2− |
| * |
| |
| | 2 | | | | 2 | | | |
10 wrz 01:09
wajdzik: | | 3 | |
W odp. jest P= |
| R2(6tgα+√3) |
| | 2 | |
Część z tego wyniku mi się zgadza ale nie za bardzo rozumiem jak tutaj się wprowadza tgα.
Jeśli ktoś jest, proszę jeszcze o pomoc
10 wrz 01:10
ICSP:

| | H | |
tgα = |
| ⇒ H = tgα * a = tgα * √3R |
| | a | |
Czy nie prościej ?
10 wrz 01:10
ICSP: Po prostu zrobiłeś dużo dłuższą metodą
10 wrz 01:11
wajdzik: Wiesz ICSP, ja lubię się chwytać tego co bardziej skomplikowane i dłuższe

to nadaje mojemu
życiu barwę
10 wrz 01:15
ICSP: Czyli mam sprawdzać twoje rozwiązanie czy wystarczy Ci moje jedno linijkowe przekształcenie ?
10 wrz 01:17
wajdzik: Wystarczy mi w zupełności.
ps. ostatnio moja pani od matmy zwróciła uwagę, że lepiej pisać a*tgα bo jeśli piszemy tgα*a to
tg ma być w nawiasie.
10 wrz 01:20
ICSP: fakt

Późno już i nie zwracam uwagi na takie drobiazgi
10 wrz 01:21
wajdzik: Ja sobie złożyłem obietnice, że dopóki nie będę mieć wszystkich zadań na przyszły dzień+arkusze
które zaplanuje przerobić to nie idę spać, rano będę tego żałować.
10 wrz 01:22
wajdzik: Dlaczego P
b mogło mi teraz źle wyjść
| | 3 | |
Pb=3*a*h=3*√3R*√3R*tgα=9R2tgα wynik w pdr to: |
| R2(6tgα+√3) |
| | 2 | |
10 wrz 01:27
ICSP: bo w podręczniku jest podane pole całkowite a nie pole boczne ?
10 wrz 01:29
wajdzik: W sumie to w pdr jest napisane tylko P, już liczę pc
10 wrz 01:32
wajdzik: Zgadza się wszystko pięknie, dzięki ICSP
10 wrz 01:36
ICSP: OBlicz objętość i pole pow. całkowitej graniastosłupa.
10 wrz 01:36