równanie różniczkowe
Róża: zauważyłam, że wszyscy niechętnie odpisują na równania różniczkowe ale spróbuje jeszcze raz z
takim które było na egzaminie: xy'=y(lny−lnx)
9 wrz 23:27
fx: Lewą stronę uprość korzystając w własności różnicy logarytmów.
| | y | |
Dalej wyznacz y', podstaw ω = |
| , otrzymujesz postać y' = ω+ω'x, co dalej chyba już wiesz? |
| | x | |
10 wrz 00:16
Róża: | | dx | | dt | |
No już wiem, dzięki za podpowiedź  wychodzi mi potem ∫ |
| = ∫ |
| i nie wiem |
| | x | | t(lnt−1) | |
| | y | |
zabardzo jak zrobić ta drugą całke... zapisałam sobie podstawienie t= |
| |
| | x | |
10 wrz 00:32
fx: Raczej t2 = ln t − 1
10 wrz 00:34
fx: Źle Cię chyba zrozumiałem.
Całkę
| | dt | |
∫ |
| znajdź stosując podstawienie t 2 = ln t − 1  |
| | t(lnt − 1) | |
10 wrz 00:35
Róża: ok już mam, dzięki wielkie

Boże jak dobrze że jest to forum xD
10 wrz 00:46
fx: To nie Bóg, to człowiek je stworzył i ludzie je tworzą

.
10 wrz 12:46