Wyznacz wzór funkcji liniowej wiedząc, że (...)
Petro-7: 1. Wyznacz wzór funkcji liniowej wiedząc, że
a) jej wykres jest równoległy do wykresu funkcji i przechodzi przez punkt A=(4,3),
b) jej wykres jest prostopadły do wykresu funkcji i przechodzi przez punkt A=(1,−3),
c) jej wykres przechodzi przez punkt A = (2, 5) i jest nachylony do osi OX pod kątem 450,
d) do jej wykresu należą punkty A = (4, 3) oraz B=(5,−2),
Punkt a) zrobiłem, a w jaki sposób mam zrobić resztę?
9 wrz 23:08
9 wrz 23:10
Petro-7: A no faktycznie, nie skopiowało się.
b) y=−2x+7
A do reszty nie ma, prosiłbym jednak o zrobienie na tych przykładach, bo chciałbym się
sprawdzić
9 wrz 23:31
Petro-7: Teraz chodzi mi tylko o przykład d), bo resztę już ogarniam, a chcę się upewnić.
9 wrz 23:49
bezendu: b) jej wykres jest prostopadły do wykresu funkcji i przechodzi przez punkt A=(1,−3),
y=−2x+7
jeśli ma być równoległy to współczynniki kierunkowe muszą być równe
−2*4+b=3
−8+b=3
b=11
y=−2x+11
c) jej wykres przechodzi przez punkt A = (2, 5) i jest nachylony do osi OX pod kątem 450
tg45
0=1
y=x+b
2+b=5
b=3
y=x+3
d) do jej wykresu należą punkty A = (4, 3) oraz B=(5,−2),
4a+b=3
5a+b=−2 /(−1)
4a+b=3
−5a−b=2
−a=5
a=−5
−20+b=3
b=23
y=−5x+23
jest wzór na prostą przechodzącą przez dwa punkty poszukaj sobie ja idę spać
9 wrz 23:52
Petro-7: Znalazłem wzór, ale nie możemy na lekcjach używać wzorów których jeszcze nie poznaliśmy, chyba
że je samodzielnie wyprowadzimy za każdym razem np. na sprawdzianie

Ale dzięki za pomoc, Twoje rozwiązania pokrywają się z moimi.
9 wrz 23:58