Wszystkie ściany równoległościanu są rombami o boku długości a i kącie ostrym α. Oblicz pole
powierzchni cąłkowitej równoległościanu.
v−h g−h(duże) wybaczcie nie działa mi h, przepraszam też za ten "rysunek pomocniczy".
| a | x | x | acosα | |||||||||||||||||||||||
cos | = | ⇒d= | ⇒d= | |||||||||||||||||||||||
| 2 | d |
|
|
| cos2α | cos2α | |||||||||||||||||||||
H2+d2=a2⇒H2=a2−a2 | ⇒H=a√1− | |||||||||||||||||||||
|
|
chyba żartujesz, bo P= 6*Prombu= 6a2sinα i to tyle . ...
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
oczywiście insza inszość, to objętość ha
Wolałbym już zrobić sto innycH zadań niż brać się za te ze
stereometrii.