Układ 3 równań z 4 niewiadomymi
Niko: Układ 3 równań z 4 niewiadomymi
x−2y+z+t−1=0
∧
x−2y+z−t+1=0
∧
x−2y+z+5t−5=0
Metoda Croneckera−Kapellego nie działa

rozwiązaniem powinno być: x∊R ∧ y∊R ⋀ z=−x+2y ∧ t=1
coś mi nie wychodzi

Może ktoś pomóc? PROSZE!
9 wrz 23:02
PW: To jest zadanie na inteligencję (zrozumienie sensu ukladu równań).
Nie wychodzi tu pisanie "pionowo" wektorów, wiec napiszę "poziomo".
Układ równań to równanie wektorowe:
x•[1,1,1]+y•[−2,−2,−2]+z•[1,1,1]+t•[1,−1,5]+[−1,1,−5]=[0,0,0]
(x−2y+2)•[1,1,1]+(t−1)[1,−1,5]=[0,0,0]
a•[1,1,1]+b•[1,−1,5]=[0,0,0]
Jest oczywiste, że rozwiązaniem jest tylko para a=0 i b=0,
to znaczy każde cztery liczby rzeczywiste x,y,z takie że x−2y+z=0 i t−1=0.
Jedyna trudność to ta "oczywistość".
9 wrz 23:42
Niko: Aha, dzięki

A jak mam układ 4−ech równań z 4 niewiadomymi, to robię w podobny sposób?
10 wrz 08:53
5-latek : wyznacznik glowny W≠0 to metoda Cramera to do postu z godz 08.53.
W=0 to moze gausem
10 wrz 09:00