Funkcja
bezendu:

Dane jest równanie |x
2−4x+1|=p z niewiadomą x .Wyznacz liczbę rozwiązań tegorównania w
zależności od parametru p
(−
∞,0) brak rozwiązań
{0} dwa rozwiązania
(0,3) cztery rozwiązania
{3} trzy rozwiązania
(3,
∞) dwa rozwiązania
Mogę prosić, żeby ktoś sprawdził czy nigdzie się nie pomyliłem ?
9 wrz 22:37
Basia:
9 wrz 22:40
irena_1:
Jest OK
9 wrz 22:40
bezendu:

ale z tym mam problem

Dane jest równanie ||x|−2|+2=|p| z niewiadomą x. Wyznacz liczbę rozwiązań tego równania w
zależności od parametru p. Narysuj wykres funkcji f(p) która przyjmuje dla p∊R wartość równą
ilości rozwiązań powyższego równania
zielony wykres to ||x|−2|+2 i jak teraz mam zbadać liczbę rozwiązań ? |p| ?
9 wrz 22:50
Basia: wykres dobrze; teraz zapomnij na chwilę o |p|
rozpisz tak jak poprzednio dla m (m=|p|)
m < 2 ⇒ 0 rozwiązań
czyli |p|<2 ⇒ 0 rozwiązań
czyli p∊(−2;2) ⇒ 0 rozwiązań
m = 2 ⇒ 2 rozwiązania
czyli |p| ⇒ 2 rozwiązania
czyli p = −2 lub p=2 ⇒ 2 rozwiązania
i tak dalej
9 wrz 22:55
mimi:
0 rozwiązań dla |p| <2 ⇒ ......
2 rozwiązania dla |p|=2 lub |p|>4 ..........
3 rozwiązania dla |p|=4 .........
4 rozwiązania dla 2< |p| < 4 .........
9 wrz 22:55
irena_1:
Dla p∊(−2; 2) − 0 rozwiązań
dla p=2, p=−2, p<−4, p>4 − 2 rozwiązania
dla p=−4 oraz p=4 − 3 rozwiązania
dla (−4; −2) oraz dla (2; 4) 4 rozwiązania
f(x)= 2; dla x∊(−∞; −4)
3; dla x=−4
4; dla x ∊(−4; −2)
2; dla x=−2
0; dla x ∊(−2; 2)
2; dla x=2
4; dla x ∊(2; 4)
3; dla x=4
2; dla x ∊(4; ∞)
9 wrz 22:58
bezendu: (−∞,2) brak rozwiązań
{2} dwa rozwiązania
(2,4) cztery rozwiązania
{4} trzy rozwiązania
(4,∞) dwa rozwiązania
Basia rozpisałem i co dalej ?
9 wrz 23:00
bezendu:
@Irena nie rozumiem Twojego postu 22:58 4 pierwsze linijki
9 wrz 23:04
mimi:
9 wrz 23:06
Basia: przecież Ci pokazywałam

(−
∞,2) brak rozwiązań ⇒ dla |p|<2 brak rozwiązań ⇒ dla p∊(−2;2) brak rozwiązań
{2} dwa rozwiązania ⇒ dla |p|=2 dwa rozwiązania ⇒ dla p= ±2 dwa rozwiązania
(2,4) cztery rozwiązania ⇒ dla 2<|p|<4 cztery rozwiązania ⇒ p∊(−4;−2)∪(2;4) cztery rozwiązania
{4} trzy rozwiązania ⇒ dla |p|=4 trzy rozwiązania ⇒ dla p=±4 trzy rozwiązania
(4;+
∞) dwa rozwiązania ⇒ dla |p|>4 dwa rozwiązania ⇒ dla p∊(−
∞;−4)∪(4;+
∞) dwa rozwiązania
teraz jasne ?
9 wrz 23:06
mimi:
Wykres f(p) −− w/g rozwiązania podanego przez irenę
9 wrz 23:08
mimi:
i przez
Basię
9 wrz 23:09
bezendu: Dziękuje już zrozumiałem
Eta wykres od liczby rozwiązań też bym namalował tylko miałem problem z wyznaczeniem tych
przedziałów
9 wrz 23:12
mimi:
9 wrz 23:13
Basia: No to do zobaczenia

Miłego wieczoru
9 wrz 23:13
bezendu: Miłego wieczoru
Eta ja i tak wiem, że to Ty
9 wrz 23:14
mimi:
Już do spania?

No to ....
9 wrz 23:14
mimi:
A kim jest
Eta ? bo nie wiem
9 wrz 23:15
bezendu: To jest taka miła osoba która pomaga na tym forum od ponad 5 lat
9 wrz 23:16
mimi:
Ahha ... to teraz już wiem , dzięki za info.
9 wrz 23:17
bezendu:
9 wrz 23:18