układ 2 równań z 4 niewiadomymi
Niko: Rozwiązać układ dwóch równań z czterema niewiadomymi:
2x−12y+6z−u=2
⋀
5x−30y+15z = 0
W odpowiedzi mam: x∊R ⋀ y∊r ⋀ z=−13x+2y ⋀ u=−2
Jak to rozwiązać? Metodą Kroneckera−Capellego nie wychodzi mi (nie wiem czy można ją tu w ogóle
stosowac?) Może ktoś spróbuję ?
9 wrz 21:58
bezendu: A Cramer ?
9 wrz 21:59
ICSP: Nie można go tutaj użyć
9 wrz 22:00
bezendu: ICSP czemu ?
9 wrz 22:01
ICSP: bo ilość równań ≠ ilości niewiadomych

Jak chcesz liczyć wyznaczniki ?
9 wrz 22:01
sushi_ gg6397228:
z i u, zostaw po lewej stronie, reszta na prawa i licz jak dla dwóch zmiennych
9 wrz 22:02
irena_1:
6z−u=2−2x+12y /*5
15z=−5x+30y /*(−2)
30z−5u=10−10x+60y
−30z=10x−60y
−5u=10
u=−2
6z+2=2−2x+12y
6z=−2x+12y
x=t
y=w
u=−2
gdzie t, w ∊R
9 wrz 22:05
Niko: Dzięki

!
9 wrz 22:06