planimetria
Kamila: Dane są punkty A(−1,−2) i B (5,−2). Odcinek AB jest podstawą trójkąta równoramiennego ABC.
Okrąg opisany na tym trójkącie ma promień równy 5. a.) Wyznacz współrzędne wierzchołka C.
b.)Uzasadnij że promień okręgu wpisanego w ten trójkąt jest mniejszy od 214
9 wrz 21:58
sushi_ gg6397228:
co zaproponujesz?
9 wrz 22:03
Kamila: moje zdjęcia
9 wrz 22:04
sushi_ gg6397228:
kombinujemy dalej
jakie beda kroki do wyliczenia zadania
9 wrz 22:08
Kamila: skoro równoramienny to wysokość będzie leżeć w połowie podstawy ?
9 wrz 22:10
sushi_ gg6397228:
i pod kątem ....
9 wrz 22:10
sushi_ gg6397228:
zaczynamy od rysunku
oznaczenia x− ramie
robimy równanie==> wykorzystując wzór na pole trójkąta ( z R oraz Herona)−−> wyliczymy ramię
mając ramię , z Pitagorasa policzymy wysokość
wiemy że C= (2,y)
9 wrz 22:20
mimi:
Ciekawe , jak się "robi" równanie ?
9 wrz 22:21
Janek191:

A = ( − 1; − 2) B = ( 5; − 2)
więc
| | −1 + 5 | | −2 +(−2) | |
S − środek odcinka AB ma współrzędne xs = |
| = 2 i ys = |
| = − 2 |
| | 2 | | 2 | |
S = ( 2; − 2)
x = 2 − równanie prostej zawierającej wysokość trójkąta równoramiennego ABC
Punkt C leży na tej prostej, więc C = ( 2; y)
O − środek okręgu opisanego na trójkącie ABC leży na prostej o równaniu x = 2
r = 5
x = I OS I
Z tw. Pitagorasa mamy
x
2 + 3
2 = r
2 = 5
2
x
2 = 25 − 9 = 16
x = 4
więc
O = ( 2; − 2 − 4) = ( 2; − 6) lub O = ( 2; − 2 + 4) = ( 2; 2)
C − leży na okręgu o środku O i promieniu r
więc
I OC I = r = 5
czyli y = − 6 + 5 = − 1 lub y = 2 − 5 = − 3
Odp. C = ( 2; − 1) lub C = ( 2 ; − 3)
==============================
10 wrz 17:07