Twierdzenie sinusów
Tratwa:

Witam
Przyjmijmy , że dane są kąty a i b oraz , ze |AB| = a , znajdź x
Proszę o jakieś wskazówki
9 wrz 21:48
sushi_ gg6397228:
zrób układ równań
tg b=....
tg a= ...
9 wrz 21:54
PW: Rozumiem, że to tylko niezręczność w oznaczeniach i miara kąta nie jest równa długości odcinka?
Oba obiekty oznaczyłaś symbolem a.
9 wrz 21:56
irena_1:
Kąt przy wierzchołku A:
γ=90
0−(α+β)
sinγ=cos(α+β)
| | a sinγ | | cos(α+β) | |
x= |
| = |
| |
| | sinα | | sinα | |
9 wrz 21:57
Tratwa: Oznaczyłeś xd , miara kąta nie jest równa długosci odcinka , chciałem oznacyzć kąty jako α i β
ale nie wiedziałem jak
9 wrz 21:59
Tratwa: Dziękuje bardzo za pomoc
9 wrz 22:03