funkcja liniowa
marcia: zad 1
sporzadz wykres funcji ktory parametrowi m przyporzadkowuje ilosc rozwiazan rownania
2|x + 2| − 2 |x| + |x − 1| = m
zad 2
znajdz wszystkie f: R −−−−> R (funkcje typu R w R) spełniajace rownanie
2f(x) + 3f (1−x) = 4x − 1
9 wrz 21:47
Basia: czy w zadaniu (2) chodzi o wszystkie funkcje liniowe ?
9 wrz 21:51
marcia: chyba o wszystkie
9 wrz 21:53
ZKS:
{2f(x) + 3f(1 − x) = 4x − 1
{2f(1 − x) + 3f(x) = 4(1 − x) − 1
9 wrz 21:56
Basia:
(1)
rozważamy oddzielnie przedziały (−
∞; −2) <−2;0) <0,1) i <1;+
∞)
x∊(−
∞;−2) to mamy
2*(−(x+2)) − 2*(−x) + (−(x−1)) = m
−2x − 4 + 2x −x+1 = m
−x − 3 = m
x+3 = −m
x = −m−3
będziemy mieć jedno rozwiązanie dla każdego m takiego, że
−m−3 < −2
−m < 1
m>1
czyli dla każdego m>1 mamy jedno rozwiązanie w przedziale (−
∞;−2)
x∊<−2;0) to mamy
2(x+2) − 2*(−x) + (−(x−1)) = m
2x+4+2x−x+1 = m
3x+5 = m
3x = m−5
będziemy mieć jedno rozwiązanie dla każdego m takiego, że
−6 ≤ m−5 < 0
−1 ≤ m <5
czyli dla każdego m∊<−1;5) mamy jedno rozwiązanie w przedziale <−2;0)
czyli dla m∊(1;5) mamy już dwa rozwiązania
a dla m∊<−1;1> na razie jedno i dla m∊<5;+
∞) też jedno
tak samo trzeba rozpatrzyć dwa pozostałe przedziały
potem to razem pozbierać
zapisać funkcję f(m) = ilość rozwiązań i naszkicować wykres
9 wrz 22:01
pigor: ..., zad. 2 np. tak :
2f(x)+3f(1−x)=4x−1 ⇒ 2f(x)+3f(1−x)=4x−1 i 2f(1−x)+3f(1−1+x)=4(1−x)−1 ⇔
⇔ 2f(x)+3f(1−x)=4x−1 /*2 i 3f(x)+2f(1−x)= 3−4x /*(−3) ⇒
⇒ (4f(x)+6f(1−x)= 8x−2 i −9f(x)−6f(1−x)= −9+12x) /+ stronami ⇒ −5f(x)= 20x−11 /:(−5) ⇔
⇔
f(x)= −4x+2,2 − szukana funkcja spełniająca dane równanie . ...
9 wrz 22:09