Oblicz pole powierzchni i objętość prostopadłościanu.
wajdzik: Przekątna prostopadłościanu o podstawie kwadratowej tworzy kąt α z krawędzią podstawy o
długości α. Oblicz pole powierzchni i objętość prostopadłościanu.
9 wrz 21:39
wajdzik:

v−wysokość, wybaczcie ale nie działa mi "h" i nie da się go wkleić.
9 wrz 21:42
9 wrz 21:42
wajdzik: Nie wiem za bardzo jak zabrać się za to zadanie. Nie rozumiem tego.
9 wrz 21:43
wajdzik: Mógłby ktoś na to zerknąć?
9 wrz 21:53
mimi:
H
2= m
2−a
2 ⇒ H= ...........
V=a
2*H=.......
P
c= 4aH=.......
9 wrz 22:04
dero2005:

dane: a, α
s = a*tgα
h =
√s2 − a2 =
V = a
2*h =
P = 2a
2 + 4ah =
9 wrz 22:04
wajdzik: H2=(a*tgα)2−a2 ⇒ H2=a2*2a*tgα*tg2α−a2
9 wrz 22:11
mimi:
Oczywiście,że Pc=2a2+4aH=...
9 wrz 22:11
mimi:
No i H= a√tg2α−1
9 wrz 22:12
wajdzik: pomyliłem się, jeszcze raz.
9 wrz 22:12
mimi:
H2=a2tg2α−a2
9 wrz 22:13
wajdzik: H=a2*tg2α−a2=a√tg2α−1
9 wrz 22:14
dero2005:
h = a√tg2α − 1
V = a3√tg2α − 1
P = 2a2 + 4a2√tg2α − 1 = 2a2(1 + 2√tg2α − 1)
9 wrz 22:16
wajdzik: ok, dzięki wielkie
9 wrz 22:18