granica
Róża: | | e−5x−e10x | |
oblicz granice dla lim x→0 |
| |
| | tg5x | |
9 wrz 21:31
Basia: skorzystaj z reguły de l'Hospitala; można po licznik i mianownik → 0
9 wrz 21:48
123: Sprawdzamy jaki wyjdzie symbol
| | e−5*0 − e10*0 | | e0 − e0 | | 1 − 1 | | 0 | |
[ |
| ] = [ |
| ] = [ |
| ] = [ |
| ] − mamy zatem |
| | tg5*0 | | tg0 | | 0 | | 0 | |
symbol nieoznaczony
Korzystamy z reguły de l'Hospitala.
Skorzystaj i znowu sprawdź czy wychodzi symbol nieoznaczony. Jeśli tak to znowu jedziesz z de
l'Hospitala aż coś wyjdzie.
9 wrz 21:48
ZKS:
| | e−5x − e10x | |
limx → 0 |
| = (H) = |
| | tg(5x) | |
| | −5e−5x − 10e10x | | −5 − 10 | |
limx → 0 |
| = |
| = −3 |
| | 5[tg2(5x) + 1] | | 5 | |
9 wrz 21:49
asdf: można też "klasycznie" korzystając ze wzorów:
9 wrz 22:02
Róża: okej dzięki wam
9 wrz 23:42