liczby zespolone
Róża: Na płaszczyźnie zespolonej narysować zbiór A={Z∊C: |Z+i−3|>3, Z2=−2−2√3i}. Czyli to będzie
wszystko poza kołem o środku (3, −1) i promieniu równym 3? a ten drugi warunek?
9 wrz 21:24
irena_1:
| | 1 | | √3 | | 2 | | 2 | |
z2=−2−2√3i=4(− |
| − |
| i)=4(cos |
| π+i sin |
| π) |
| | 2 | | 2 | | 3 | | 3 | |
| | 2 | | 2 | | 1 | | √3 | |
z1=2(cos |
| π+i sin |
| π)=2(− |
| + |
| )=−1+√3i |
| | 3 | | 3 | | 2 | | 2 | |
| | 5 | | 5 | | 1 | | √3 | |
z2=2(cos |
| π+i sin |
| π)=2( |
| − |
| i)=1−√3i |
| | 3 | | 3 | | 2 | | 2 | |
9 wrz 21:45
Róża: no i co to będą dwa punkty...?
9 wrz 21:58
PW: Ten przecinek w definicji zbioru A zastępuje spójnik "i" − trzeba sprawdzić, czy oba warunki są
spełnione jednocześnie.
9 wrz 22:58