Wzór logarytmy
Radek: Ja mam pytanie, czy prawdziwy jest taki wzór logax b = 1/x * loga b, bo niektórzy sadzą, że
nie a ja go udowodnić potrafię:
logax b = (log b)/(log ax) = (log b)/(x*log a) = 1/x * (log b)/(log a) = 1/x * loga b, czyli
to do czego chciałem dojść, jeśli coś jest źle to poprawcie. Z góry dziękuje.
9 wrz 21:08
irena_1:
| | logab | | logab | | 1 | |
logax b= |
| = |
| = |
| *logab |
| | logaax | | x | | x | |
9 wrz 21:10
PW: Bez korzystania ze wzoru na zamianę podstaw logarytmów, po prostu z definicji można tak (przy
stosownych założeniach o a i b):
Oznaczmy
(1)
logaxb = y.
Z definicji logarytmu
(ax)
y = b,
co po obliczeniu logarytmu o podstawie a z obu stron równości daje (logarytm jest funkcją
różnowartościową):
log
a (ax)
y =loga b.
Na podstawie twierdzenia o logarytmie potęgi wynika stąd
y•log
a(a
x)
=loga b,
a ponieważ log
a(a
x)=x, mamy
yx = log
a b
co po przypomnieniu oznaczenia (1) daje
10 wrz 10:45