Planimetria
julka: W trapezie prostokątnym ABCD mamy dane: <ABC=45 stopni, |AB|=2 |CD| i |DC|=4. Oblicz pole
trapezu.
9 wrz 21:08
dero2005:

zadanie źle przepisane
9 wrz 21:10
julka: Sprawdziłam ale nie ma błędu
9 wrz 21:16
bezendu: Jest błąd

DC jest krótszą podstawą wiec nie może wynosić więcej od AB
9 wrz 21:21
julka: Ale |AB|= 2|CD|
9 wrz 21:24
bezendu:

To trzeba było od razu tak napisać a Ty napisałaś AB=2

h=4
d=4
√2
9 wrz 21:29
dero2005:

CD = 4
AB = 2*CD = 8
EB = AB − DC = 4
h = EB = 4
9 wrz 21:34
bezendu:
@dero2005 nie trzeba liczyć tg

trójkąt szczególny 45
0, 45
0, 90
0
9 wrz 21:36