matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Planimetria
julka:
W trapezie równoramiennym dłuższa podstawa a=9, ramiona c=4, a kąt przy podstawie α=60 stopni. Oblicz pole i obwód.
9 wrz 20:49
bezendu:
√
3
sin60
0
=
2
√
3
h
=
2
4
2h=4
√
3
h=2
√
3
x
2
=4
2
−(2
√
3
)
2
x
2
=4 x=2 a=9−4=5 Obw=9+5+8=22
9+5
P=
*2
√
3
=14
√
3
j
2
2
9 wrz 21:05
dero2005:
a = 9 c = 4
h
√
3
= sin 60
o
=
c
2
c
h =
√
3
= 2
√
3
2
x =
√
c
2
− h
2
=
√
4
2
− (2
√
3
)
2
=
√
16 − 12
=
√
4
= 2 b = a−2x = 9 − 2*2 = 9 − 4 = 5
a+b
P =
*h =
2
O = a + b + 2c =
9 wrz 21:07
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick