Znajdź pierwiastki równania...
Kasia: Proszę, czy pomógł by mi ktoś z tym zadaniem :
"Liczba 1 jest dwukrotnym pierwiastkiem wielomianu x3+mx2−7x+n. Znajdź trzeci pierwiastek
tego wielomianu."
27 wrz 18:23
Eta:
Można tak:
( x −1)
2 = x
2 −2x +1
dzieląc : x
3 +mx
2 −7x +n ) : ( x
2 −2x +1)= x+m +2
−x
3 +2x
2 −x
−−−−−−−−−−−−−−
= ( m+2)x
2 −8x +n
−( m+2) x
2 + (2m +4)x −(m +2)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
= (2m −4)x +n −m −2 = R(x) = 0
zatem:
2m − 4=0 i n −m −2=0
dokończ ...... wyznacz m i n
trzeci pierwiastek: jest :
x = −m −2
to wszystko
27 wrz 18:59
Kasia: dziękuje
27 wrz 19:44