wykres funkcji
9.169: Nie rozumiem tego zadania i czy mógłby mi je wytlumaczyć
Naszkicuj wykres funkcji g(x) = √x−3 −2, a następnie; a) podaj dziedzinę i zbiór wartości
funkcji g b) oblicz miejsce zerowe funkcji g c)wyznacz zbiór rozwiązań nierówności g(x)< 0 d)
wykaż, że funkcja g jest różnowartościowa.
9 wrz 20:23
irena_1:

Tam, gdzie jest 2, powinno być −2.
a)
D=<3;
∞)
ZW=<−2;
∞)
b)
√x−3−2=0
√x−3=2
x−3=4
x=7
c)
g(x)<0
x∊<3; 7)
d)
√a−3−2=
√b−3−2
√a−3=
√b−3
a−3=b−3
a=b
g(a)=g(b) ⇒ a=b
9 wrz 20:51