Rownania sprowadzalne do rownan kwadratowychPOMOCY
Koksu: Rownania sprowadzalne do rownan kwadratowych

Prosze o rozwiazanie rownan i wytlumaczenie krok
po kroku jak sie je oblicza bo ilecze i wychodza mi bledne wyniki
a)
x
4+5x
2+4=0
b)
−x
4+7x
2−12=0
c)
x
4+2
√2x
2+2=0
9 wrz 20:18
irena_1:
a)
x
4+5x
2+4=0
Tutaj nie ma rozwiązań, bo x
4≥0 i x
2≥0, więc x
4+5x
2+4≥4
Ale w takich wypadkach podstawia się x
2=t
i rozwiązuje równanie
t
2+5t+4=0
Δ=25−16=9
| | −5+3 | | −5−3 | |
t1= |
| =−1 lub t2= |
| =−4 |
| | 2 | | 2 | |
x
2=−1 − niemożliwe lub x
2=−4 − niemożliwe
Równanie nie ma rozwiązań
9 wrz 20:35
irena_1:
b)
−x
4+7x
2−12=0
x
2=t
−t
2+7t−12=0
Δ=49−48=1
| | −7−1 | | −7+1 | |
t1= |
| =4 lub t2= |
| =3 |
| | −2 | | −2 | |
x
2=4 lub x
2=3
x=2 lub x=−2 lub x=
√3 lub x=−
√3
9 wrz 20:37
irena_1:
c)
x4+2√2x2+2=0
(x2+√2)2=0
x2+√2=0
x2=−√2 − niemożliwe, bo x2≥0
Równanie nie ma rozwiązań
9 wrz 20:39