Geometria, równanie okręgu
Magda: Napisz równanie okręgu stycznego do osi x i osi y oraz stycznego zewnętrznie do okręgu o
równaniu (x−8)
2 + (y−8)
2 = 64
Mógłby ktoś pomóc? Kompletnie tego nie rozumiem
9 wrz 20:15
irena_1:

Dany okrąg ma środek w punkcie (8, 8) i promień równy 8.
O
1: (x+8)
2+(y−8)
2=64
O
2: (x−8)
2+(y+8)
2=64
r+16=r
√2
r(
√2−1)=16
r=16(
√2+1)
O
3: (x−16
√2−1)
2+(y−16
√2−1)
2=256(3+2
√2)
9 wrz 20:28
Magda: odpowiedzi to (x − 24 +16√2)2 + (y−24 + 16√2)2 =64(17 −12√2)
9 wrz 20:32
Magda: potrafi ktoś poprawnie rozwiązać?
9 wrz 20:48
irena_1:
Oj, widzę, co pominęłam.
r√2=r+8+8√2
r(√2−1}=8(√2+1)
r(2−1)=8(√2+1)(√2+1)
r=8(3+2√2)=24+16√2
r2=64(9+12√2+8)=64(17+12√2)
O3: (x−24−16√2)2+(y−24−16√2)2=64(17+12√2)
R√2=8√2−8−R
R{√2+1)=8(√2−1)
R=8(√2−1)2=8(3−2√2)
R2=64(17−12√2)
O4: (x−24+16√2)2+(y−24+16√2)2=64(17−12√2)
9 wrz 21:03
Bogdan:

Są 2 rozwiązania: okrąg mniejszy o promieniu r i okrąg większy o promieniu R
S = (r, r) to środek mniejszego okręgu stycznego do osi x i y i zewnętrznie do danego okręgu
P = (R, R) to środek większego okręgu stycznego do osi x i y i zewnętrznie do danego okręgu
Mniejszy okrąg: 8 + r =
√2(8 − r)
Większy okrąg: 8 + R =
√2(R − 8)
9 wrz 21:22
Bogdan:
Trzeba oczywiście rozwiązać równania i obliczyć r oraz R
9 wrz 21:24
irena_1:
Są 4 rozwiązania− w II i IV ćwiartce również
9 wrz 21:41