Funkcja
bezendu:
| | x1+x2 | |
Wyznacz dziedzinę i naszkicuj wykres funkcji f danej wzorem f(m)= |
| gdzie x1 i x2 |
| | 2 | |
są różnymi pierwiastkami równania (m+2)x
2+(m
2+2m)x+m
2=0
Δ=(m
2+2m)
2−4m
2(m+2)
m
4+4m
3+4m
2−4m
3−8m
2=0
m
4−4m
2=0
m
2(m
2−4)=0
m
2(m−2)(m+2)=0
m=0 lub m=2 lub m=−2∉D
dalej nie wiem co zrobić ?
9 wrz 20:05
ZKS:
Aby istniały dwa różne pierwiastki jakie musisz dać warunki?
9 wrz 20:09
bezendu: Δ>0
9 wrz 20:11
ZKS:
Tylko?
9 wrz 20:12
Piotr:
a ≠ 0 i Δ > 0 ?

heh dawno tego nie robilem
9 wrz 20:13
bezendu: Tak, nie mam podane że mają być tych samych znaków albo przeciwnych
9 wrz 20:14
Piotr:
gdy a = 0 to masz tylko 1 pierwiastek
9 wrz 20:16
bezendu:
Piotr chyba jednak nie, mam podane że D=R\{−2}
m+2≠0
m≠−2
9 wrz 20:16
ZKS:
9 wrz 20:18
ZKS:
Piotr napisał dobrze.
9 wrz 20:18
bezendu: ZKS czyli moja wersja czy Piotra ?
9 wrz 20:19
Piotr:
no tak , gdy masz − 2 to bedzie tylko jeden pierwiastek i dlatego wypada z dziedziny. no tak
mysle
9 wrz 20:19
bezendu:

m∊(−
∞,−2)∪(2,
∞)
9 wrz 20:22
ZKS:
Piotr dla m = −2 mamy równanie sprzeczne.
9 wrz 20:23
Piotr:
faktycznie
9 wrz 20:24
ZKS:
bezendu czyli z warunku Δ > 0 ∧ a ≠ 0 masz że m ∊(−∞ ; −2) ∪ (2 ; ∞).
9 wrz 20:32
ZKS:
To jest Twoja dziedzina.
9 wrz 20:32
bezendu: No tak a dalej ?
9 wrz 20:33
ZKS:
Zapisz jak wygląda Twoja funkcja f(m).
9 wrz 20:35
Mila:
To jak jest oryginalna treść zadania?
Bezendu, a wykres f(m)?
9 wrz 20:41
bezendu:
Mila Tak to jest oryginalna wersja zadania.
9 wrz 20:59
ZKS:
Jak wygląda funkcja f(m)?
9 wrz 21:00
bezendu: Właśnie nie wiem jak określić ten wzór
9 wrz 21:07
ZKS:
Znasz wzory Viete'a?
9 wrz 21:08
bezendu: znam
9 wrz 21:11
9 wrz 21:13
ZKS:
9 wrz 21:14
bezendu: Dziękuje

za pomoc
9 wrz 21:15
ZKS:
Nie ma za co proszę bardzo.
9 wrz 21:17