Średnia arytmetyczna i geometryczna - znajdź dwie liczby dodatnie
lawenderr: Znajdź dwie liczby dodatnie, których średnia arytmetyczna wynosi 6,5 zaś średnia geometryczna
wynosi 6. Próbowałam układem równań, ale nie wychodzi mi

. Z góry dzięki!
9 wrz 20:02
irena_1:
a+b=13
b=13−a
√ab=6
ab=36
a(13−a)=36
a
2−13a+36=0
Δ=169−144=25
| | 13−5 | | 13+5 | |
a1= |
| =4 lub a2= |
| =9 |
| | 2 | | 2 | |
a=4 i b=9 lub a=9 i b=4
9 wrz 20:09
lawenderr: tylko ja nie miałam czegoś takiego jak delta

czy da się to obliczyć bez jej wykorzystania?
9 wrz 20:15
irena_1:
a+b=13 i ab=36 i a,b>0
1*12=12
2*11=22
3*10=30
4*9=36
5*8=40
6*7=42
Warunek zadania spełnia tylko para 4, 9
9 wrz 20:17
lawenderr: dziękuję bardzo
9 wrz 20:18
PW: Zadanie brzmiało: Znajdź dwie liczby dodatnie.
a(13−a)=36
W tym momencie możesz próbować odgadnąć − z tabliczki mnożenia − co to za liczby.
Znajdziesz jedną parę − wystarczy.
irena 1 znalazła wszystkie pary, dlatego potrzebowała czegoś więcej niż zgadywanie.
9 wrz 20:21
PW: Małe wyjaśnienie: jeśli mówimy o parach liczb, to (4,9) i (9,4) − rozróżniamy kolejność liczb a
i b. W zadaniu tego nie sugerowali, więc rzeczywiście są tylko dwie liczby spełniające warunki
zadania, są to liczby 4 i 9 (równie dobrze można powiedzieć, że są to liczby 9 i 4, nie
nadajemy im kolejności)
9 wrz 20:27
lawenderr: dzięki
9 wrz 20:30