matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
całka
math:
czytałem, że ∫
lnx
x
dx jest nieobliczalna, ale przecież (
1
2
ln
2
x)'=
ln
x
I co?
9 wrz 19:57
ZKS:
ln(x)
Kto Ci powiedział że nie da się policzyć ∫
dx? Przecież ta całka jest prosta
x
dx
wystarczy podstawić ln(x) = t wtedy
= dt.
x
9 wrz 20:07