wykres funkcji
9.169: Funkcja f jest opisana jest f(x)= x2 +1. Wykres funkcji g powstaje w wyniku przekształcenia
wkresu funkcji f przez symetrię osiową względem osi OX, zaś wykres funkcji h powstaje w wyniku
przekształcenia wykresu funkcji f przez symetrię środkową względem punktu O(0,0). Wykaż, że
funkcje g i h są równe.
9 wrz 19:43
bezendu:
f(x)=x2+1
względem osi OX
−f(x)=−(x2+1)
−f(x)=−x2−1
f(x)=x2+1
względem punktu ( 0,0)
−f(−x)=−[(−x)2+1]
−f(−x)=−(x2+1)
−f(−x)=−x2−1
9 wrz 19:48
irena_1:
y=x2+1
g(x): y=−x2−1
h(x): −y=(−x)2+1=x2+1, czyli y=−x2−1
g=h
9 wrz 19:50