proszę o szybką pomoc
ros: jak w układzie współrzędnych namalować |y| > |x| ?
9 wrz 19:36
irena_1:
|y|>|x|
y>|x| lub y<−|x|
Narysuj proste y=x oraz y=−x (dwusieczne ćwiartek układu).
Zakreskuj kąt prosty "u góry" i kąt prosty "na dole", bez początku układu
9 wrz 19:43
irena_1:
9 wrz 19:45
ros: Dziękuję
9 wrz 19:46
irena_1:
I bez tych prostych (bez ramion kątów)
9 wrz 19:46
ros: ok,jeszcze raz dziękuję
9 wrz 19:47
Basia:

ćwiartkami układu
1. x≥0 i y≥0 i mamy y > x (czerwone)
2. x<0 i y≥0 i mamy y > −x (niebieskie)
3. x<0 i y<0 i mamy −y > −x czyli y<x (zielone)
4. x≥0 i y<0 i mamy −y > x czyli y < −x (fiolet)
9 wrz 19:47
PW: Dla x≠0
Nie można tak zwyczajni pomnożyć obu stron przez x, bo nie znamy znaku x, a więc 2 przypadki:
x>0 ⋀ (y>x ⋁ y<−x) ⋁ x<0 ⋀ (y<x⋁ y>−x)
Cztery wnętrza kątów o wierzchołku (0.0)
Osobno rozważyć x=0
9 wrz 19:54
ZKS:
Basia sporo roboty.

Najlepiej narysować y > |x| oraz y < −|x|. Każdy chyba wykres y = |x| zna.
9 wrz 19:55
Mila:

Albo
|y|>|x| /
2
y
2>x
2⇔
y
2−x
2>0
(y−x)*(y+x)>0⇔
(y−x)>0 i (y+x)>0 lub (y−x)<0 i (y+x)<0
y>x i y>−x lub y<x i y<−x
9 wrz 21:04