Nierówność
HAHAHA: Rozwiąż nierówność
−x4+2x3−2x+1≤0
9 wrz 19:35
bezendu: W(1)=0
W(x)=(x−1)(−x2−x+1)≤0
Δ<0
dokończ
9 wrz 19:39
ZKS:
bezendu jak zrobiłeś z wielomianu stopnia czwartego wielomian stopnia trzeciego.
9 wrz 19:47
ZKS:
−x4 + 2x3 − 2x + 1 ≤ 0
pomnóżmy obustronnie przez (−1)
x4 − 2x3 + 2x − 1 ≥ 0
x4 − 1 − 2x3 + 2x ≥ 0
(x2 − 1)(x2 + 1) − 2x(x2 − 1) ≥ 0
(x2 − 1)(x2 − 2x + 1) ≥ 0
Dokończyć.
9 wrz 19:49
Mila:
Bezendu− pomyłka
−x4+2x3−2x+1=(x−1)*(−x3+x2+x−1)=(x−1)*(x−1)*(−x2+1)=(−1)(x−1)3*(x+1)
9 wrz 19:49
bezendu:
pomyłka
W(x)=(x−1)(−x
3+x
2−x)≤0
W(x)=x(x−1)(−x
2+x−1)≤0
ZKS nie wiem o co Ci chodzi
9 wrz 19:51
Mila:
Horner dla I dzielenia:
−1 2 0 −2 1 x=1
−1 1 1 −1 0
−x4+2x3−2x+1=(x−1)*(−x3+x2+x−1)
9 wrz 19:58