Napisz wzór wielomianu
małgosia: witam
Pierwiastkami wielomianu czwartego stopnia są liczby 2 i −2. Wielomian ten jest podzielny przez
trójmian q(x)=x2+2x−3. Napisz wzór wielomianu, jeżeli wiadomo, że do jego wykresu należy
punkt P(−1, 24)
Odpowiedź to w(x)=2(x+3)(x+2)(x−1)(x−2), ale nie potrafię do niej dojść
9 wrz 19:29
ZKS:
Jakie pierwiastki posiada Q(x)?
9 wrz 19:32
irena_1:
Q(2)=4+4−3=5
Q(−2)=4−4−3=−3
Q(x)=(x+3)(x−1)
W(x)=a(x−2)(x+2)(x+3)(x−1)
a(−1−2)(−1+2)(−1+3)(−1−1)=24
12a=24
a=2
W(x)=2(x+3)(x+2)(x−1)(x−2)
9 wrz 19:33
małgosia: Dziękuję
9 wrz 19:37