∫∫sinpierwiastek x^2+y^2 dxdy obliczyc korzystając ze współrzędnych biegunowych
ankisiak: wyliczając to ze wzorów na wspólrzedne biegunowe wyszło mi ze r∊(2π,3π) a α∊(0,π/4) czy te
przedziały policzyłam dobrze? nastepnie chce wyliczyc tą całkę ale mam problem z tym sinusem
tzn licze
całke r*sinr dr musze tu chyba skorzystac z całkowania przez częsci ale wychodzi mi jakis
kosmos pomocy
9 wrz 19:24
Basia:
na Twoje pytanie nie da się odpowiedzieć;
nie napisałeś po jakim obszarze
J = ∫r*sinr dr
f = r f'=1
g' = sinr g=−cosr
J = −r*cosr + ∫cosrdr = −rcosr + sinr
jaki kosmos ?
9 wrz 19:41
ankisiak: aj soryy obszar 4π2≤x2+y2≤9π2, y≥0 z tego wyszlo mi że r∊(2π,3π) a α∊(0,π/4) nie wiem czy
to jest dobrze.
9 wrz 19:54