9 wrz 19:13
Kj: logarytm w potędze jest oczywiście dziesiętny
9 wrz 19:14
ZKS:
log(x) = y ⇒ x = 10y
(10y)3 − y + log 3 = (10 * 3)2
10−y2 + (3 + log 3)y = (10 * 10log 3)2
10−y2 + (3 + log 3)y = 102(1 + log 3)
−y2 + (3 + log 3)y = 2(1 + log 3)
y2 − (3 + log 3)y + 2(1 + log 3) = 0
lub logarytmując obustronnie
log (x)3 − log (x) + log 3 = log (10 * 3)2
(3 − log (x) + log 3)log(x) = 2 + 2log 3
−log2(x) + (3 + log 3)log(x) = 2 + 2log 3
log2(x) − (3 + log 3)log(x) + 2 + 2log 3 = 0.
Dziedzina i założenia oraz dokończenie dla Ciebie.
9 wrz 19:20
Kj: dzięki wielkie, drugi sposób bardzo mi sie podoba, nie mialem pojecia jak ruszyc z tym zadaniem
9 wrz 21:39