Trygonometria
olkaq: |sinx| − cosx = 0
czy pomoże mi coś gdy zrobię sobie tak:
|sinx| = cosx
i co mogę robic dalej
9 wrz 19:00
Tadeusz:
a dalej ... pozbyć się modułu −
9 wrz 19:04
olkaq: czyli:
sinx = cosx ⋁ sinx = −cosx
9 wrz 19:05
olkaq: sprowadza to się do tego że sinx = cosx
i według mnie teraz trzeba tylko zobaczyć na wykresie dla jakich x to zachodzi
9 wrz 19:07
9 wrz 19:27
PW: Nie, nie sprowadza się do sinx = cosx.
Z warunku |sinx|=cosx wynika, że jeszcze musi być cosx>0 (bo wartość bezwzględna jest
nieujemna).
Gdybyś chciała to rysować, to trzeba narysować w jednym układzie współrzędnych funkcję |sinx| i
funkcję cos x.
łatwiej będzie tak: zauważyć, że jeśli coxx=0, to sinx≠0 (to wiemy, bo znamy przebieg obu tych
funkcji). wobec tego można podzielić obie strony przez cosx nie tracąc rozwiązań, a więc
sinx=cosx ⋁ sinx=−cosx
tgx=1 ⋁ tgx=−1
To znacznie łatwiej narysować i udzielić odpowiedzi (rysowanie nie jest konieczne, nie było
tego w poleceniu).
9 wrz 19:38
olkaq: a jak to zapisać ze względu na x ( chodzi mi tu do jakiego zbioru należy x )
9 wrz 19:57
PW: Jednym z x−ów spełniających równanie
(1) tgx=1
| | π | |
jest x0= |
| ("po naszemu" x0=45°). Wiemy to, znamy wartości funkcji trygonometrycznych |
| | 4 | |
niektórych kątów "na pamięć".
Funkcja tg jest rosnąca i okresowa o okresie π (o okresie 180°), a więc wszystkie rozwiązania
równania (1) to
inaczej: x
k=45°+k•180°, k∊C.
Tak samo rozwiązujemy równanie
(2) tgx=−1.
9 wrz 21:29