matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rachunek prawdopodobieństwa
cienias:
Stworzyć rozkład zmiennej losowej (X,Y) Rzucamy dwa razy sześcienną kostką. X − liczba wyrzuconych szóstek, Y−liczba wyrzuconych piątek. link do mojego rozwiązania:
https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn2/v/1238954_10200338773262449_1152591377_n.jpg?oh=1420872db2c821aa73c76cba8a5e94fb&oe=522FD5EC&__gda__=1378888478_e89ee318bd014b6141418812c827c6bd
prawidłowo?
9 wrz 18:38
Basia:
niezupełnie X = 0 i Y=1 temu odpowiadają pary: (1,5) (2,5) (3,5) (4,5) i (5,1) (5,2) (5,3) (5,4) czyli
8
2
P(X=0; Y=1) =
=
36
9
resztę musisz tak samo poprawić
9 wrz 18:49
cienias:
a dlaczego (1;5) oraz (5;1) to nie jest to samo, bo rzucam po kolei kostką? a jakbym rzucał na raz?
9 wrz 20:26
cienias:
i oczywiście (5;5) i (5;5) to to samo... nie lubię tych zagadnień...
9 wrz 20:28