Liczby rzeczywiste
Kamix: Jak zamienić na ułamek zwykły liczby:
a) 0,(03)
b) 0,1(12)
Dodam, że 1,2(4) zamieniłem bez problemów, a z tymi mam problem. Proszę o pokazanie na tych
dwóch przykładach krok po kroku...
9 wrz 18:36
Basia:
x = 0,033333333333333333......................
10x = 0,333333333333333333...............
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
9x = 10x − x = 0,3333333333.......... − 0,03333333.......... = 0,3
x = 0,112121212...............
10x = 1,121212.................
1000x = 112,121212..............
90x = 100x − 10x = 112,(12) − 1,(12) = 111
9 wrz 18:43
myślicielkaaaa: a) 0,030303... = x | *100 −> rozpisujesz to sobie i oznaczas jako x, bo chcesz obliczyć, potem,
że masz 2 liczby po przecinku mnożysz przez 100
03,030303... = 100x −> kolejno widzisz, ze znowu masz po przecinku to co oznaczyłeś za x, wiec
podkładasz te liczbę 0,030303.. jako x
03+x =100x −> tu wychodzi nam ładne równanie przerzucasz x na drugą strone by mieć po jednej
03=99x | :99 −> dzielisz przez 99 żeby mieć samego x
x = 0399 ⇒ czyli w sumie x = 399
9 wrz 18:44
myślicielkaaaa: Basia on ma 03 w okresie a nie 3
9 wrz 18:44
Kamix: Dziękuję ; ))
9 wrz 18:46
Basia: faktycznie to pierwsze trzeba poprawić, ale to proste
Basia idzie do okulisty

x = 0,030303.............
100x = 3,030303..............
99x = 3
9 wrz 18:51
myślicielkaaaa: a jest na 100% dobrze, bo jak podzielisz na kalkulatorze 3/99 to Ci wynik wyjdzie

tylko nie
jestem pewna jak z b
9 wrz 18:53
myślicielkaaaa: Basiu przykład b nie wychodzi

kurda a sama nie wiem gdzie jest błąd
9 wrz 18:54
Basia: ja wiem
1000x − 10x = 111
990x = 111
zera tam pogubiłam; mówiłam, że idę do okulisty
9 wrz 22:07